fredag den 5. november 2010

Konfekt

Bagte Marcipankugler
 rul kugler af ren marcipan - bitesizes - således man lige kan hapse den i en bid
rul dem derefter i pisket æggehvide og derefter rul dem i siet flormelis.
Bages i ovnen ved 175 gr i ca 10-12 min - til de er gyldne - opbevar i metaldåse, så de bevarer sprødheden,

Marcipan med rosiner
læg rosiner i enten rom eller cognac - hvad man synes i et par dage...
bland med passende mængde marcipan, rul i passende str kugler - igen bitesizes så ikke folk spilder chokolade i ens sofaer...
dyp i smeltet chokolade - gerne nogle i hvide og nogle i mørk - drys evt. guld eller sølvstøv på eller andet festligt. Stil til afkøling på bagepapir.

Baileykugler
marcipan blandes med passende mængde bailey - må ikke blive for våde...rulles i passende str kugler og dyppes nok helst i mørk chokolade, drys evt med hakket nødder. Istedet for bailey kan man naturligvis bruge amaretto eller anden likør.

Marcipankugler med kastanjecreme
marcipan og kastanjecreme moses sammen med en gammel - til det har en passende konsistens så der kan trilles kugler. De dyppes i mørk chokolade og drysses evt. med guldstøv.

Brændte mandler
lige dele mandler og sukker f.eks
200 gr mandler
200 gr sukker
evt lidt kanel
½ dl vand

Inden man starter med massen, gør følgende - tag et stort stykke bagepapir og læg det ud på bordet, tag et stk køkkenrulle og hæld noget smagløs olie på - evt vindruekerne eller rasp el. lign og smør det ind over hele bagepapiret samt på 2 gafler. Læg det parat til massen er færdig.

Bland mandler, sukker og kanel i en skål, hæld ud på en tykbundet stegepande (der ikke er ny!! - da skidtet her ridser panden!) tilsæt vand og tænd for komfuret så man starter for svag varme. Processenn er den at vandet fordamper massen bliver hård og "hvid", når sukkeret begynder at smelte rør hele tiden til den ønskede konsistens/effekt er opnået. Hæld massen ud på bagepapiret og fordel mandlerne med gaflerne så de ikke hænger sammen i en stor klump. Pas på det er meget varmt!

Fyldte dadler
store friske el semi friske dadler, fjern sten, fyld med enten alm. marcipan eller pistacie marcipan i revnen, og dyp den ene ende i chokolade, evt, skiftevis hvis og mørk.

Romkugler
Chokoladekagekrummer ca 200 gr
lidt smeltet smør
1 spsk akacie honning
1 spsk brombærmarmelade (eller anden marmelade)
hakket chokolade
hakket valnødder

chokoladekage enten hjemmebagt eller købt smuldres i en skål, alle ingredienser rodes sammen - er massen for "tør" kan man evt tilsætte mere honning eller marmelade. Lav bitesize kugler og rul dem i kokos eller cacaopulver (ikke o´boy) eller chokoladekrymmel.

Det meget nemme konfekt
paranødder, abrikoser, tørrede frugter ananas, papaya eller andet, dyppes i chokolade. Nødderne dækkes helt med chokolade, frugterne kun halvt. Lad tørre på bagepapir, før de lægges i en metal dåse.

Kanelmarengs, mini
beregn 60 gr sukker pr æggehvide. Og så kan du lave den portion størrelse der behager - eller de æggehvider der er til overs fra æggeblommeretter...
Tilsæt lidt kanel - pas på det ikke bliver for meget. Bag dem i så små topppe som muligt - form evt. med tylle, eller i en plasticpose - hvis ikke andet så 2 tesker. Bag ved 150 gr i ca 10 min. Afkøl og dyp en bund i chokoalde og "klister sammen" med en andens bund -bliv ved til der ikke er flere.

Frugt-nødde klodser

250 gr mørk chokolade
25 gr smør
4 spsk kondenseret mælk el kaffefløde
450 gr sigtet flormelis
50 gr hakket hasselnødder
50 gr rosiner

Smør en firkantet kageform

Bræk chokoladen i små stykker sammen med smør og kondenseret mælk – kom i mikroen lidt tid ad gangen – eller the safe way – vandbad. Rør indtil smør og chokolade er smeltet. Fjern skålen fra varmen og og sigt flormelisen i lidt ad gangen. Rør rosiner og nødder i hæld over i formen og glat overfladen. Lad det køle til det er stift og skær så i passende stykker. De skal opbevares køligt helst i en metaldåse.

Nemme chokolade trøfler
500 gr mørk chokolade
400 gr kondenseret mælk
75 gr smør
½ tsk vanillie essens

kom chokolade, smør og mælk i en kasserolle, varm op og rør til at er smeltet – det må ikke koge. Pisk vanillie essensen i.- kom massen i en – helst firkantet form – gør det helts på bagepapir så er det let at frigøre!! Sæt på køl til det er koldt og stift – skær i passende stykker. Kan ikke fryses.

Italienske chokoladetrøfler (a la ferrer rocher!)
175 gr chokolade
2 spsk amaretto eller appelsin likør
40 gr smør
4 spsk flormelis
50 gr malet mandler til massen
50 gr malet mandler til at rulle i
50 gr revet mørk chokolade
Smelt chokoladen sammen med likøren, tilsæt smørret og rør til det er smeltet. Rør flormelis og de malet mandler i. Stil koldt til det er stift. Rul dem i små kugler der bliver ca 30 af portionen. Hver gang man har rullet en kugle er man nødsaget til med det samme at rulle den i enten det revne chokolade eller mandlerne da ydersiden hurtig bliver tør og så hænger det ikke fast!! Gem i en metaldåse.

Hvide trøfler
25 gr smør
5 spsk piskefløde
225 gr god hvid chokolade
1 spsk appelsinlikør
revet chokolade til pynt, hvid eller mørk

Læg et stort stykke bagepapir klar på køkkenbordet. Kom smør og piskefløde i en lille gryde og bring det langsomt i kog – derefter kog ca 1 min under konstant omrøring. Tilsæt det itubrækket chokolade og rør til det er smeltet.. Kom til sidst likøren i. Rør godt når massen er ensartet hæld ud på bagepapiret og lad det stivne ca 2 timer – bliver det ikke helt stift kom i køleskab lidt tid også.

Rul i passende str kugler – ca 30 stk af portionen. Rul straks videre i det revne chokolade. Opbevar i metaldåse.
Hvide choko skåle med orangecreme 20 stk

100 gr hvis chokolade el færdiglavet ca 20 stks
20 papir el folieforme

Fyld
150 gr orangechokolade
1½ dl piskefløde
2 spsk flormelis

Smelt den hvide chokolade og hæld en klat i hver form – brug en bagepensel til at få det op ad siderne med. Lad stivne på bagepapir med bunden opad.

Smelt orangechokoladen i en skål sammen med fløden. Pisk flormelisen i. Lad det køle, rør i den en gang imellem og hæld i en sprøjtepose, sprøjt i alle formene. Stil køligt til de skal serveres.

Mini Choko kræmmerhuse med menthe creme
75 gr mørk chokolade 10 stks – køb evt færdiglavet
1 dl piskefløde
1 spsk flormelis
1 spsk creme de menthe
Choko kaffebønner til pynt (hvis man synes)

Tag et stk bagepapir og klip 10 cirkler med en diameter på 7,5 cm, fold omhyggeligt og luk med tape.

Smelt chokoladen, brug en pagepensel til at smøre den smeltet chokolade inden i kræmmerhuset. Lad køle og pensl endnu et lag. Lad dem køle til de et stivnet. Fjern derefter forsigtigt papiret.

Kom fløden flormelis og creme de menthe i en skål, pisk til det har en cremet konsistens. Hæld i en sprøjtepose og sprøjt ned i kræmmerhuset. Pynt evt med en kaffebønne. Lad dem stå køligt inden serveringen.

Chokolade marcipaner ca 30 stks
450 gr marcipan
25 gr cocktailbær
25 gr syltet ingefær
50 gr tørrede abrikoser
350 gr mørk chokolade (eller flere forskellige slags, lys og hvid)

Alle frugter skæres i meget fine små stykker – holdes adskilt. Del nu marcipanen i 3 lige store dele. Den første del blandes med cocktailbær, den anden med ingefær og den sidste med abrikoserne. Rul alle 3 portioner i små kugler mindre end en 1 DKK (de skal sættes sammen 3 og 3. Hold em adskilt!!

Smelt chokoladen og tag en kugle fra hver smagsvariant og dyp i chokoladen og sæt dem op ad hinanden så chokoladen stivner dem til et stykke. Fortsæt til der ikke er flere kugler. Brug evt 3 forskellige slags chokolade en til hver smagsvariant. Drys med guld el sølvstøv. Hvis der f.eks kun bruges mørk chokolade pynt evt med hvid smeltet chokolade.

Romtrøfler 20 stk
125 gr mørk chokolade
25 gr smør
1 spsk rom
50 gr kokosmel
100 gr knuste småkager
6 spsk kakao
6 spsk flormelis

Smelt chokoladen og smørret sammen. Rør kokosmel, de knuste småkager og 2/3 af flormelisen. Tilsæt rom – er blandingen for stiv kom lidt mere rom i. Rul blandingen til små kugler, lad dem køle på bagepapir til de er stivnet.

Sigt resten af flormelisen i en skål eller dyb tallerken og sigt kakaoen i en anden skål. Rul halvdelen af kuglerne i flormelisen og den anden halvdel i kakaoen. Læg i små papirforme. Skal stå kølig indtil de serveres.
VariantLav trøflerne med hvid chokolade og erstat rommen med kokoslikør.

Abrikoskugler ca 32 stk

100 gr tørrede abrikoser
1 spsk citronsaft
1 spsk brun farin
1 tsk revet citrronskal
1 ¼ dl piskefløde
125 gr flødeost
100 gram hvid chokolade
1 ¼ dl ristet kokosmel
2/3 dl hvid revet chokolade

Hak abrikoserne i små stykker, kom i en gryde med citronsaft, brun farin, citronskal og fløde. Opvarmes for svag varme til farinen er helt smeltet. Bringes i kog varmen dæmpes lidt og lad simre ca 10-15 min, til al væde er absorberet. Køles let. Med håndmixer blødgøres osten til den er cremet. Tilsæt abrikosblandingenpisk igennem til massen er glat. Smelt chokoladen i enten mikroovn eller vandbad – husk ikke fuld styrke på mikroen da hvid chokolade ikke skal have så meget varme som mørk! Når al chokoladen er smeltet afkøles den let og blandes med det andet- Sættes i køleskab til massen er fast og kan rulles til kugler. Rul i en blanding af ristet kokosmel (sørg for den er helt afkølet!) og revet hvid chokolade. Opbevar i metaldåse på køl - kan holde op til 4 uger.

Brandy snaps med pecannøddecreme ca 32 stk
brandy snaps
50 gr smør
2/3 dl farin
2 spsk lys sirup
2/3 dl mel, sigtet
2 stk stødt ingefær

pecannøddecreme
80 gr smør
2/3 dl sigtet flormelis
1 æggeblomme
1 tsk vanilleessens
1 ¼ dl malet pecannødder
100 gr mørk chokolade

Ovnen forvarmes til 180 grader. To bageplader dækkes med bagepapir smurt med smør el olie.

Kom sukker, smør, sirup i en lille tykbundet gryde. Opvarmes for svag varme under omrøring, til smørret og sukkeret er smeltet. Tag fra varmen, tilsæt mel og ingefær – rør det godt sammen til dejen er glat. Læg en teskefuld af dejen på de smurte plader, 2 på hver, med god afstand. Bages i ca 5 min til dejen er flydt ud og er let brune. Lad stå ca 30 sek og tag forsigtig af pladen med en paletkniv, rul rundt om skaftet på en trægrydeske. Når de er kolde og sprøde tages de af og lægges på en bagerist. Forsæt med resten af dejen.

Pecannøddecreme

Pisk smørret let og cremeagtigt. Tilsæt flormelis og pisk ca 2 min, eller til den er let og glat. Kom vanilleessens og nødder i og rør godt. Kom cremen i en sprøjtepose og brug en tynd tylle. Cremen sprøjtes ned i rørerne.

Smelt den mørke chokolade og dyp begge ender på kagen ned i, læg dem på bagepapir til tørring. Opbevares i fryser i en dåse op til 4 uger. Skal ikke tøs op inden servering.

Valnøddemarcipan overtrukket med chokolade

100 gr valnødder
60 gr flormelis, sigtet
2 tsk æggehvide (det er ikke ret meget – men gem noget hvis massen bliver for tør)
200 gr mørk chokolade, smeltet enten i mikroovn eller vandbad eller chokosmelter
30 halve valnødder
Findel valnødderne i en foodprocessor tilsæt sigtet flormelis og æggehviden og lad maskinen kører, til blandingen er en ensartet fugtig masse a la marcipan. Kom det i en skål og dæk med folie eller film og sæt på køl i min 20 minutter.

Rul dejen til ca 30 kugler og giv kuglen et tryk så den bliver flad, dyp i smeltet chokolade stil på bagepapir og pynt med halv valnød – eller andet.

Likørtrøfler
50 gr mandler
50 gr hasselnødder
160 gr sukker
lidt vand
250 gr chokolade
60 gr smør
0,8 dl piskefløde
2 æggeblommer
1 spsk kahlua, Amaretto el anden kaffelikør
30 gr kakao eller smeltet chokolade til kuglerne
34 små papirforme (evt)
Nødderne blandes med sukkeret og hældes på en pande, vandet hældes ud over og massen blandes godt – start med en kold plade og tænd 2/3 op f.eks på 9 hvis komfuret går til 12. Det er samme process som at lave brændte mandler. Opvarm og rør jævnligt. Når vandet er fordamptet starter sukkert med at smelte og så skal der røres til al sukkeret er smeltet og massen begynder at knalde eller dufte ”brændt”. Hæld massen over på et stort stykke bagepapir fordel nødderne med 2 gafler så ikke det er en stor klump. Når disse er afkølet blendes de fint.

Smelt chokolade i mikroovnen, tilsæt smør og smelt det i mikroen meget kort sammen med chokoladen. Hæld det over i en gryde og tænd for svag varme. Tilsæt piskefløden og rør godt, tilsæt æggeblommerne og likør og rør meget godt!! Tag af varmen – æggene må ikke varmes op som sådan. Lad afkøle til stuetemperatur og tilsæt de blendede nødder. Stil koldt. Rul til kugler – hvis du vil have kakao på skal de rulles i kakaoen straks efter de er rullet, da de bliver tørre kan det ikke hænge på. Derimod ønsker du at vende dem i smeltet chokolade skal alle kugler rulles først og lad stå til de alle er helt tørre så kan man nemt få smeltet chokolade på.

Citron marcipan
250 gr marcipan
100 gr smeltet hvid chokolade (gerne lidt mere…)
25 gr smør
1 citronskal revet fint
evt flormelis til drys
Bræk marcipanen i mindre stykker, tilsæt det smeltet chokolade og ælt godt, tilsæt blødt smør (ikke smeltet!!) ælt godt igen, tilsæt det revet citronskal og ælt igen. Rul til kugler og giv dem et klem og drys evt. med flormelis – ikke nødvendig måske det blvier for sødt. De ser dødsyge ud men smager himmelsk!!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar