tirsdag den 18. maj 2010

Bagværk

Gammeldags Kanelsnegle

100 gr smør
5 dl mælk
50 gr gær
1,5 dl sukker
½ tsk salt
2 tsk kardemomme (kan udelades)
800 gr mel
Fyld
300 gr blødt smør
4 dl sukker
4 spsk stødt kanel
1 pisket æg til pensling
Smelt smør i mikroovn (hvis det ikke haves så i en gryde), når det er smeltet tilsæt mælk og varm lidt mere til det er massen er lunken. Smuldre gæren i, rør til det er opløst. Tilsæt sukker og salt, rør til også det er opløst. Hæld i melet og rør grundigt. Lad dejen hæve ca 1 time.


Men dejen hæver laves fyldes, kom alle ingredienser i en skål og rør godt – smørret skal tages ud af køleskab i god tid da det tager lang tid før den bliver god at røre i – kom ikke i mikroovn det er bliver lige blødt nok!


Den er meget blød og lind. Hvis man har et udrulningsunderlag kan dette bruges, hvis ikke brug bagepapir for at undgå dejen sidder fast i bordpladen, men hæld til mel ud og fordel med hænder, del dejen i 3 lige store portioner, tryk dejen lidt ned i melet og vend den om så der er ekstra mel på begge sider. Rul eller (næsten lettere bare med hænderne ) at forme dejen rektangulært. Fordel fyldet i 3 nogenlunde lige store portioner til, hver dejportion. Smør det jævnt ud med f.eks en dejskraber, pas på der ikke kommer huller i dejen!! Derefter ruller man dejen på den lange side ned mod dig selv og skærer ca 2 cm tykke skiver – sneglene fordeles på en bageplade og pensles med pisket æg og bages i forvarmet ovn ved 225 grader C i 6-8 minutter.


De afkølede snegle overtrækkes med glasur. De bagte snegle kan også fryses ned og opvarmes i en mikroovn ca ½ minut – så føles og smager de som nybagte – pas på de ikke får for meget så bliver de hårde!!


Man kan også vælge at fryse de rå snegle ned, det er uden æg på og bage ved en senere lejlighed – frys med ned mellemlægspapir eller bagepapir imellem så de ikke klistre sammen.



Boller/flute
600 gr hvedemel
400 gr durummel
25 gr gær
2 tsk salt
1 tsk sukker
7 dl vand
evt. drys med sesam, blå birkes eller tilsæt græskarkerner eller andre kerner.


Put gæren i målebægeret sammen med sukker og salt - hermed smelter massen, når det er sket tilsæt vandet og bland. Bland de 2 slags mel godt sammen tilsætvand/gærblandingen og ælt godt. Kom i en plastikpose og sæt i køleskabet mindst 24 timer - men kan opbevares i max 5 dage.
Tag dejen ud og form bollerne på bagepapir, der bliver ca 16 af en pæn str - brug evt en spsiseske til at forme bollerne. Bag ved 200 gr i ca 18 min. Kan snildt fryses - tø op før opvarmning af bollerne derefter - og gør det altod i en forvarmet ovn - derved holder krummen sig som nybagt!

Meget Amerikansk Æbletærte
6 pers
Dejen:
350 gr hvedemel
200 gr smør
1 dl vand
¼ tsk salt

Fyldet:
6 mellemstore spsieæbler
1 spsk majsstivelse opløst i 2 spsk vand
2 spsk brun farin
¼ tsk stødt muskatnød
½ tsk stødt kanel
1 spsk smør (ca 15 gr)

Glasering:
1 æggeblomme
2 spsk fløde eller mælk

Tilbered dejen først. Sigt melet og tilsæt salt. Hak smørret ned i melet og finddel med fingrene, til det får en ensartet grynet konsistens, der minder om reven ost. Pas på det ikke bliver sammenhængende før vandet kommes i. Ælt det hele sammen med let hånd, til dejen er ensrettet. Læg dejen i køleskab 1 times tid.

Når dejen er afkølet deles den i 2 lige store dele og læg den ene del tilbage på køl, mens den anden rulles ud – gør det evt. på et plastikrulleunderlag, haves det ikke brug bagepapir/pergamentpapir. Dejen skal kunne dække en 20 cm stor tærtebund, prik huller i bunden med gaffel.

Fyldet: skræl æblerne, fjern kærnehuset og skær æblerne ud i tynde skiver. Tilsæt de øvrige ingredienser. Placer det ovenpå tærtebunde. Tag nu den anden klump dej rul ud og placer ovenpå fyldet – mas siderne sammen og prik huller i dejen med en gaffel. Pensl med et sammenpisket æg og fløde.

Bages i en forvarmet ovn ved 190 grader midt i ovnen i ca 35-40 min, til den er gyldenbrun, server med flødeskum eller vanilieis.

Indbagte Æbler (Apple Turnovers)
½ pakke frossen butterdej (ca 250 gr)
3 spiseæbler
200 gr sukker
3 cm kanelstang eller stødt kanel
½ l vand
½ tsk vaniliepulver
1 pisket æg
¼ piskefløde

Forvarm ovnen til 200 grader. Rul dejen ud og skær den i 6 kvadratiske stykker. Skræl æblerne, fjern kærnehuset og skær æblerne i halvtynde skiver. Kom kanel, vanilie og sukker i vandet, bring det i kog, og kog æbleskiverne ganske kort, til de lige akkurat er møre. Tør æblestykkerne på køkkenrulle og lad dem afkøle. Anbring 1/6 d af æblestykkerne på hvert dejstykke, smør lidt pisket æg på dejstykkernes kant og fold dem samme så de danner en trekant, tag en gaffel og pres ned hele vejen runt om kanten så den ikke åbner sig – prik lidt huller i dejen med gaflen, pensl alle stykkerne, bag dem endelig på bagepapir så de ikke sidder fast i bagepladen!! Bag i ca 20 min, til de er lysebrune.

Server med flødeskum eller vanilieis.

Fransk Æbletærte
Lav en god æblegrød

Den sprøde top:
10-15 tvebakker godt knuste
50 gr sukker
50-100 gr hakket smuttet mandler
50 gr smeltet smør

Læg den afkølet æblegrød i en tærteform ca 1 cm fra kanten. Knus tvebakkerne i en skål tilsæt sukker og mandler og mix godt, derefter hæld det i et jævnt lag udover æblegrøden, hæld det smeltet smør henover. Bag i ovnen på 175 grader til overfladen er sprød og gylden serveres lun med flødeskum. Ønskes en tykkere top, brug flere tvebakker og sukker.

Bagte Æbler

Der skal beregnes et æble per person.

brun farin
smeltet smør
rosiner
mandler

Vask æblerne og fjern kærnehuset – evt med en udstikker, ellers med en skarp lille kniv – æblet skal forblive helt!

Brun farin, mandler og rosiner røres sammen og proppes ned i hullet overhæld med lidt smeltet smør og sæt i det omfang det er mulig noget brun faarin fast på toppen af æblet.

I stedet for farin og rosiner kan man også bruge marcipan.

Bages i ca 20 – 30 min ved 200 grader

Banana Bread
5 dl mel
1 tsk bagepulver
1/4 tsk salt
kanel efter smag 1-2 tsk
125 gr smør - blødt ikke smeltet
2 dl brun farin
2 pisket æg
4-6 moset modne bananer - når de er der hvor du ikke vil spsise dem :-)
100 gr valnødder

Bland mel, bagepulver, kanel, salt og sukker godt sammen,tilsæt, smør, æg og bananer - rør godt og tilsæt til sidst nødderne. Kom i 1-2 smurte forme - hvis ikke du har en af de firkantet der kan udvide sig...der er en del dej. Det er en blanding af kage og brød - ikke så sødt men ok til kaffen og teen.
Bag ca 30 min ved 175 gr - mne hold øje ved at stikke en pind i, i ny og næ til dejen slipper. Den er lidt klæg.

Brunsviger

50 gr gær
4 dl sødmælk
1 spsk sukker
1 tsk salt
1 tsk kardemomme
50 gr smeltet smør
500 gr hvedemel
fyld:
200 gr smør
200 gr brun farin
50 gr sirup

Smuldr gæren i en skål, varm mælken let, hæld den hen over. Tilsæt sukker, salt, og kardemomme, og rør godt. Kom melet i lidt ad gangen, og ælt til en smidig dej. Rul dejen ud på et meldrysset bord, og fyld den i en bradepande med bagepapir, fold dejen lidt op langs kanterne, så den kan holde på fyldet. Tryk nogle fordybninger med fingrene eller skaftet af en grydeske. Stil dejen lidt lunt i ca 30 min, mens du forbereder fyldet. Kom alle ingredienserne til fyldet i en gryde og varm op til smørret er smeltet. Hæld fyldet over dejen, og bag brunsvigeren i en en 200 gr varm ovn i ca 12 min, til kanten af dejen er flot gylden. Afkøl og skær i store firkanter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar